OVER MIJ

Iedereen willen horen, dat past enorm bij mij. Ik gun het iedereen om gehoord te worden én om zelf te horen, want dat werkt verbindend.

Al van kind af aan ben ik bezig geweest met wat de ander voelt. En vooral met: Wat wordt er onder de woorden gezegd? Mijn ouders die inmiddels rond de 75 zijn, komen uit een generatie waar niet veel wordt gedeeld. Over emoties praat je niet en de vuile was hang je niet buiten. Een generatie die zich veel minder bewust was van het feit dat als je dingen niet uitspreekt dat niet betekent dat je ze niet voelt.

Het viel mij altijd op dat ik van alles voelde, terwijl dat niet letterlijk werd uitgesproken. Een eigenaardig fenomeen, want wel uitspreken was veel fijner merkte ik.

Uiteindelijk heb ik er mijn beroep van gemaakt te horen wat er onder de woorden wordt gezegd en mensen erbij te helpen dat uit te spreken. Als interviewer, gespreksleider en dagvoorzitter ben ik altijd bezig met: wat bedoel je precies, waarom zeg je dat, wat voelen we in de zaal, wat moet er uitgesproken worden.

Ik zorg ervoor dat ieders verhaal gehoord is en iedereen zich erbij betrokken voelt. Hierdoor ontstaat er een verbinding die zo krachtig is dat je team, organisatie of andere groep een rotsvaste basis krijgt van waaruit je alles kan bereiken.

GESPREKSBUREAU TYCHE

Met gespreksbureau Tyche hoop ik zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. Het is een bureau waar je leert luisteren en vragen. Door gesprekken met elkaar in contact komen en elkaar werkelijk begrijpen, dat is waar dit gespreksbureau voor staat.

Mijn bedrijf heet TYCHE, net als ik. Het mooie toeval wil dat mijn naam precies vertegenwoordigt wat ik wil zijn. Tyche was de Griekse Godin van het positief lot, de Griekse Godin van het geluk, zoals ik haar zelf graag noem. Homerus kende haar niet en schreef geen verhalen over haar. Tyche was dus een godin zonder verhalen. En die ben ik gaan zoeken. Bij iedereen. Want verhalen zijn wat ons elkaar doet begrijpen en wat uiteindelijk verbinding oplevert.

ALTIJD IN GESPREK

Vroeger had ik thuis een aparte telefoonlijn, omdat mijn ouders anders nooit konden bellen. Ik was altijd in gesprek. Mijn langste telefoongesprek was 10 (!) uur. Gesprekken voeren is altijd mijn manier geweest om contact te maken en gelukkig ook mijn beroep. De aannemer van ons huis vroeg een keer wat mijn werk inhield. Toen ik zei dat ik gesprekken moest leiden, zei hij: “Waaaat, zo makkelijk!” En inderdaad, eigenlijk is het voor mij een vanzelfsprekendheid.

Door goede gesprekken zorg ik voor minder miscommunicatie, meer begrip en gelijke verwachtingen. Hierdoor ontstaat er een verbinding, die je team krachtig maakt.

WAT KENMERKT MIJ

Ik ben gewoon Tyche. Als mijn dochter van 6 in een prinsessenjurk de kamer binnenwandelt en iemand roept: oooo kijk, een prinses! dan rolt ze met haar ogen en zegt: ik ben gewoon Emmy hoor.

Zo ben ik gewoon Tyche en zo voel ik me ook.

Geboren in Rotterdam, getogen in Amsterdam en wonend in Den Haag.  Samen met mijn samengestelde gezin, bestaande uit een man, een stralende dochter van 6 en twee grote stiefzonen die om de zoveel dagen van huis wisselen, leven we daar ons leven zoals iedereen. Met ups en downs, twijfels, gezelligheid, irritatie, liefde en goed op elkaar letten, rommelen we ons er een beetje doorheen.

En net zoals iedereen hebben wij natuurlijk onze kenmerken, onze normen, waarden en dat wat we belangrijk vinden. Voor mij is dat: elkaar zien en horen. Toen ik net in het gezin kwam, waar natuurlijk al zonen waren, en bovendien ook een moeder, was mijn eerste doel: dit móet goed lopen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen zich goed bij elkaar voelt en vooral dat iedereen gehoord wordt. Daar zijn we met z’n allen zo’n vier jaar mee bezig geweest en het is gelukt. Het loopt.

Het zegt iets over mij. Altijd iedereen met elkaar willen verbinden. Ik vind dat het mooiste wat er is. Je kunt mij ervoor wakker maken.

WAT MENSEN ZEGGEN

Menu